sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Kaiken alku ja juuri...

Tavoitteena on opetella palstaviljelyä ja saada kasvimaa sellaiseen kuntoon, että siellä voi vuonna 2016 kasvattaa jotain syötävää. Tähän blogiin kirjoitan palstan vaiheista ja siitä mitä opin matkan varrella. Olen melko kärsimätön luonne, joten tämä on hyvä haaste monellakin tapaa. Epäonnistumisia tulee varmasti, mutta aion olla itselleni armollinen ja ottaa vastoinkäymiset opin kannalta. Tämä on uusi harrastus, joka mahdollistaa oleskelun ulkoilmassa, uuden oppimisen ja uusien ihmisten tapaamisen. Palstalla hääräily vie ajatukset hektisestä työstä jonnekin aivan muualle, eli tällä tavoitellaan myös eräänlaista hermolepoa. Ennen kaikkea tarkoitus on pitää hauskaa.


Kaikki alkoi tasan viikko sitten aurinkoisena kesäkuun sunnuntaina, kun olimme perheen kanssa aamupäivällä pyöräilemässä Vantaanjoen varressa.
Tuomarinkylän peltojen vieressä joen varressa on Itä-Pakilan viljelyspalstat ja siirtolapuutarha-alue. Hiekkatien varressa on ilmoitustaulu, jonka eteen mieheni pysähtyi. Taululla oli lappu, jossa kerrottiin vapaista palstoista ja lappu oli päivätty 1.6.2015. Päätin ottaa numeron ylös ja soittaa ja kysyä, onko niitä palstoja tosiaan vapaana.
Mielessäni on pyörinyt jo pidemmän aikaa haave omasta palstasta ja käsitykseni on ollut se, että palstoille on Helsingissä hirmuiset jonot, enkä ole oikein koskaan ottanut kunnolla asiakseni selvittää tilannetta.

Kun pääsimme kotiin, soitin numeroon ja tiedustelin vapaita palstoja. Vapaita palstoja löytyi kaikkiaan kolme kappaletta! Yksi Pukinmäen puolella ja kaksi Itä-Pakilan puolella. Saisin ihan itse valita!
Otin palstojen numerot ylös ja ponkaisin saman tien pyörän selkään ja lähdin innoissani tutkimus- ja valintamatkalle.

Pukinmäen palsta oli kotia lähinnä ja suunnistin sinne ensimmäisenä. Se oli vaikea löytää ja kun pääsin nurkassa olevan pläntin luo, osoittautui paikka ihan viidakoksi. Puolen aarin kulmapläntillä kasvoi mm. muutama leppä. Palstan vallanneen kasvin nimestä minulla ei vieläkään ole mitään tietoa (kutsutaan sitä vaikka ”horsmaksi” siihen asti, kunnes selviää mitä se oikeasti on), mutta sitä riitti joka nurkkaa myöden ja puolen metrin korkeudelle. Plussaa oli kuitenkin vieressä oleva vesipiste. Palstojen välittäjä kertoi puhelimessa palstan olevan todella huonossa kunnossa.  Minähän en päältäpäin nähnyt tässä mitään muuta kuin sitä ”horsmaa” umpeen kasvaneen maatilkun, joka oli koko alueen kauimmaisessa nurkassa. Että sellainen, ajattelin ja hyppäsin pyörän selkään.

Itä-Pakilassa palstoja oli siis kaksi, toinen hiekkatien varressa oleva, siinäkin vesipiste lähellä ja välittäjän mukaan parhaimmassa kunnossa oleva palsta. Se tuntui jotenkin olevan ihan keskellä kaikkea ja noh, näytti toki rehevöityneeltä, mutta ei kuitenkaan niin pahasti kuin Pukinmäen palsta. Ja tämä oli aarin kokoinen. Kolmas palsta olikin isojen puiden varjossa totaalisen umpeenkasvaneena varjoisena viidakkona, jonka hylkäsin heti kättelyssä.

Fillaroin kotiin ja mietin. Kerroin miehelleni ja hänen vanhemmilleen, jotka olivat ehtineet tutkimusretkeni välillä tulla kylään, mikä oli retkeni saldo. Näytin kuvat, mietin hetken ja sitten tein päätöksen.
Ottaisin Pukinmäen puolella olevan palstan, jossa kasvaa ”horsmaa” ja joka on todella huonossa kunnossa, mutta ainakin siinä on vesipiste vieressä ja se on lähimpänä kotia. Ilmoitin valinnastani välittäjälle ja olin äärimmäisen innoissani uudesta projektistani.

Alkuillasta oli pakko lähteä koko porukalla palstalle. Anopilla ja appiukolla on kotonaan Jyväskylässä oma palsta, rutkasti kokemusta palstanhoidosta ja halusin, että he näkevät paikan.
Ja niin tallustimme koko kööri palstalle. Tartuin heti kasveihin ja aloin riuhtoa niitä maasta irti. Appiukko aloitti saman ja anoppi myös. Kuinka ollakaan kaiken ”horsman” alta paljastui useita mansikantaimia, ruohosipulia, minttua ja mustaherukkapensas.
Saisin jo tänä vuonna vähän satoa palstaltamme!


Kun olimme lähdössä pois vastaan tuli kaksi miestä kottikärryjä työntäen. Toinen miehistä oli heti innoissaan kertomassa Seijasta, jonka palstamme oli kahdeksan vuotta sitten ollut, ei kuulemma rikkaruohon rikkaruohoa ollut näkyvissä koskaan. Sittemmin palsta oli ollut hoitamatta. Oli siinä joku mummeli käynyt hetken aikaa, mutta lähtenyt pian pois. Tämä kyseinen ukkeli, kutsutaan häntä vaikka ”Penaksi”, on kova puhumaan. ”Pena” on selkeästi Puksun viljelypalsta-alueen vakionaama, jolla on ollut palsta siellä jo vuosikymmeniä. Häneltä saa vinkkejä ja kottikärryjä lainaan, mikäli tarpeen. Hauska heppu, jolla riittää aina asiaa.

 Joka ilta fillaroin palstalle ja kiskoin lisää ”horsmaa” maasta. Jokainen ohi mennyt kommentoi suurta urakkaa ja oli hauska kuulla, kuinka kaikilla oli oma mielikuvansa siitä, miten kauan palstamme on ollut villinä viljelemättä. Yhden mukaan 5-6 vuotta, toisen mukaan pari kolme ja ”Penan” mukaan siis kahdeksan.

Eräs englantia puhunut mies kertoi, että parhaiten siellä kasvaa kaikki maanpinnan yläpuolella kasvava, kuten salaatit, kurpitsat, yrtit, jne. Hänen mukaansa porkkanat ja punajuuret tuppaavat jäämään turhan pieniksi.

Saa nähdä mikä palstallamme aikanaan alkaa menestyä. Tänä vuonna tavoitteena on saada maa möyhittyä kauttaaltaan ja ehkä yritän pelastaa muutaman mansikantaimen ja tietysti mustaherukkapuskan, mutta eipä sinne tänä vuonna voi suoraan maahan mitään viljellä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti