tiistai 16. elokuuta 2016

Katse kohti ensi vuotta

Pääsin viimein kokeilemaan miltä härkäpapu maistuu ja sehän oli ihmeen hyvää. Aika paljon hommaa kuitenkin on ennenkuin papu on syötävissä, kun pitää keittää, viilentää ja vielä kuoria. Eikä muutamasta palosta tule paljoa syötävää. Ja aika pieniäkin ovat loppujen lopuksi. Eikä koko satoa voi kerätä kerralla, sillä pavut kasvavat eri aikaan. Jäkätyksestä huolimatta näitä kasvatetaan ensi vuonnakin, kun maistuu niin hyvältä ja on helppo kasvattaa.


Tällainen saalis tällä kertaa. 
Tosiaan ensi vuoden suunnitelmia on jo tehty. Mansikoille sanotaan hyvästi ja uuden mansikkapenkin kohtalo on täysin keväällä alennuksesta ostamani kasvihuoneen käsissä. Mansikoita laitetaan, jos niille jää yhtään tilaa, sillä se kasvihuonehökötys on suht iso. Ja se laitetaan palstalle, jotta saan tomaateille vähän suojaisamman kasvupaikan. Paperilla ja ajatuksissa se tietysti mahtuu oikein hienosti moneenkin eri kohtaan, mutta totuus on toinen ja selviää vain paikan päällä mittailemalla. Ja sitten kun joskus muistaisi ottaa sen mitan myös mukaan! 


Tähän mä sen meinasin laittaa, vaan ei mahtunut. 

Ikivanha mustaherukkapensas kaivetaan ylös ja jatkosijoitetaan kompostiin. Sen taru päättyy tähän vuoteen. Ei ole mitään järkeä pitää puskaa, joka tekee kaksikymmentä marjaa ja nekin aika pieniä. Eihän me edes tiedetä kuinka monta miljoonaa vuotta se on siellä ollu, ulkonäöstä päätellen aika monta. Punaherukkapensas ja karviaispensas (joita ei kyllä oikein voisi vielä hyvällä tahdollakaan sanoa pensaiksi, kun on vasta pari oksaa ristissä, eikä korkeuttakaan kovin paljoa) tekevät toivon mukaan ensi vuonna jo muutaman marjan enemmän. Ja sitten parin vuoden päästä toivottavasti vielä enemmän! 
Marjapensailla menee kuulemma kahdesta kolmeen vuotta ennen kuin tekevät kunnon sadon. Eikä mikään ihme, meidän "pensaiden" pitää ensin kasvaa ihan reilusti. Karviaisen päälle olen meinannut talloa monta kertaa ja olen aika varma, että juniori on tallonutkin poimiessaan vierestä herneitä. 

Palstalle tehdään lisää penkkejä. Pottumaan kohdalle tulee kolmeen jo olemassa olevaan penkkiin jatkoa ja toiseen laitaan, jossa nyt on herneet ja pavut, tulee pari isompaa penkkiä uusilla laidoilla. Toinen reuna jäi tänä vuonna vähän huonommalle hoidolle ja se ala otetaan tehokkaammin haltuun uusien penkkien avulla. Näin jo senkin takia, että sekosin alennusmyynneissä ja ostin 15 eri siemenpussia. Ihan vain siksi, että lapussa luki "kaikki siemenet -50%". 

1 kommentti:

  1. Kiva blogi sinulla, taidankin olla täällä ensimmäistä kertaa. Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. Mukavaa viikonloppua Pihakuiskaajan puutarhasta.

    VastaaPoista