maanantai 18. syyskuuta 2017

Suloista sadonkorjuuta

Kesä meni, syksy tuli. Rikkaruohot rehottaa, mutta satoa on käyty hakemassa ja olen yrittänyt olla välittämättä muusta viidakosta, joka palstalle on saanut rauhassa kasvaa. Vapaa-ajan puutteesta johtuen palsta on villiintynyt, mutta on sieltä myös saatu aika hieno sato ja edelleen on satoa korjaamatta. 

Vihreää riittää

Kaikki perunat on nostettu ja itse asiassa syötykin jo. Seassa oli multaamisesta huolimatta aika paljon vihreitä yksilöitä, jotka heitin surutta roskiin. Viimeiset potut päätyivät kasvissosesoppaan, jota keittelin sunnuntaina lähes kuusi litraa. Sopan ainekset olivat kaikki valkosipulia lukuunottamatta omasta maasta ja soppa maistui ehkä juuri tästä syystä tosi hyvältä. On se vaan niin siistiä syödä ruokaa, jonka ainekset on itse kasvattanut. 

Porkkanoitakin on nostettu jo ja syöty jonkun verran, mutta sinne jäi penkkiin vielä melkein puolet jäljelle. Jos me koko sato tuhotaan nyt syksyllä, ollaan kohta ihan oransseja koko perhe. 

Viikonloppuna nostin loputkin punajuuret maasta, keräsin jääkaapin vihanneslokerosta aiemmin nostetut ja sunnuntain iltamyöhällä keittelin  etikkapunajuuria äidin vanhalla reseptillä. En vielä uskaltanut maistaa. Toivotaan, että tuli syötävää. Kaikkia en säilönyt, joten nyt täytyy kaivaa kaikki punajuurireseptit ja kokkailla punajuurista ruokaa.

Ämpäri pullollaan punajuuria ja porkkanoita, palsternakat  vieressä

Palsternakka on ollut iloinen yllätys. Ne on kasvaneet aika hienosti ja ne, joilla on ollut riittävästi tilaa, ovat kasvaneet jo aika kivan kokoisiksi. Kiskoin näitäkin muutaman kasvissosesoppaa varten maasta ja maistuvia yksilöitä olivat.

Palsternakat

Tänä kesänä kylvin ekan kerran pinaatit, punajuuret, retiisit, palsternakat, korianterit ja vahapavut ja kaikki kasvoivat hienosti ja kaikista saatiin suht suuri sato. 
Näistä uusista jatkoon taitavat päästä ihan kaikki. Määrät täytyy vaan miettiä uusiksi, esimerkiksi papuja ja retiisiä ei kannata laittaa ihan niin suuria määriä, kuin nyt oli. Tai retiisinkin voisi kylvää osissa, kun se kasvaa niin nopeasti. 

Hillitön papusaalis ja lehtikaalia
Kausi ei ole vielä päättynyt, palstaa ei ole vielä paketoitu, mutta ajatukset on jo ensi kesässä ja siinä mitä kaikkea ensi vuonna tehdään toisin. Ja mitä kaikkea tehdäänkään omalla pihallamme, joka sekin on jotakuinkin puolen aarin kokoinen pikku puutarha...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti