tiistai 14. huhtikuuta 2020

Kauden starttia ja takatalven odotusta

Viime vuosi palstalla meni mukavasti ja satoa saatiin paljon, varsinkin perunaa. Hieman laiskanpuoleiseksi vaan jäi tämä raportointipuoli, josta voisi taas yrittää ottaa jonkin sortin niskalenkin. 

Tämä kausi on startattu jo hyvissä ajoin.
Tähän mennessä olen ehtinyt jo istuttaa tomaatin siemenet ja kahta sorttia taimia kasvaa nyt ikkunalaudalla. Tiny tim -tomaattia tuli neljä tukevaa tainta kuudesta istutetusta siemenestä ja Balkonzauber-pensastomaattiakin kasvaa kolmena kappaleena. Balkonzauberit on selvästi pidempiä ja hintelämpiä kuin Tiny timit. Tiny timeissä lepää siis meidän tomaattisadon toivo tällä hetkellä. 

Muita taimiakin on tuloillaan; lehtikaalia, varsiselleriä ja paksoita. Kesäkurpitsan taimiakin kasvaa isoina jo kolme. Tiedän, että laitoin ne ihan liian aikaisin, mutta katsotaan miten käy. Pääsiäisen pyhinä kylvin vielä avomaankurkkuja ja parsakaalia. Parsakaalia kylvin ihan ekaa kertaa ja odotan mielenkiinnolla onnistuuko ne. 

Lisäksi laitoin muutaman jättiläisauringonkukan esikasvamaan, koska liian monena vuonna ollaan jouduttu kateellisina katsomaan toisten upeita auringonkukkia, kun omat on syystä tai toisesta jäänyt laittamatta.
Tänä vuonna on muutenkin tarkoitus satsata myös kukkiin, kun viime vuonna se jäi ajatuksen asteelle ja kukkiahan nyt vaan on aina kiva katsella. 

Pääsiäisen pyhinä oli kiva kuopsutella palstalla taas vaihteeksi koko perheen voimin. 
Hiirten syömä harso pohjalle.
Sain koko köörin mukaani ja mies sai kaivettua kukkapenkille paikan isommalta palstalta. Laitoin sinne alle viime vuotiset hiiren syömät hallaharson jämät rikkaruohojen torjuntatoivossa. Olisin oikeastaan kaikkein mieluiten laittanut sinne pahvia, joka ajan myötä maatuu, mutta kun sitä ei nyt ollut saatavilla, päätin käyttää sitä mitä oli, koska olen vaan näissä(kin) asioissa ihan hemmetin kärsimätön. 
Muu perhe joutui lähtemään minionin kakkahädän vuoksi edeltä kotiin ja minä sain jäädä vielä hetkeksi yksin kuopsuttamaan. Hyödynsin samalla kukkapenkin rajaukseen vanhoja lautoja, joita palstalle oli jäänyt mansikkapenkeistä tai jostain. Mun mielestä siitä tuli ihan toimiva setti, aika näyttää miten se kestää. Ja koska tuota harsoa riitti vain puoleen tuosta koko kukkapenkistä, tulee tästä hyvä testi ja voidaan verrata toisen puolen kanssa miten rikkaruohot kasvaa tai ei kasva. 

"Valmis kukkapenkki".

Koska parin kukkapussin kyljessä luki, että suorakylvön voi tehdä jo huhtikuun puolivälissä, niin takatalvea rohkeasti uhmaten päätin heti kylvää jo osan kukista. Uuteen penkkiin laitettiin ikivanhat auringonkukan siemenet, tarhakehäkukkien siemeniä ja maloppia. Ja sitten olikin tosi kiva katsella tänä aamuna, kuinka lumi peitti maan... 
No, eipä ainakaan tarvitse käydä kastelemassa. Ja kukkien siemeniä on vielä monta pussillista, että heitellään niitä sinne sitten lisää, kun ilmat oikeasti kunnolla lämpenevät.

Kevään ensisatoa maa-artisokista. Näistä tuli hyvä soppa.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti