maanantai 4. toukokuuta 2020

Erikoishuomiota unohdetuille

Ei sitten ehditty vielä laittaa pottuja maahan. Katsotaan, josko ensi viikonloppuna ehtisi tai sitten sitä seuraavana. Aarin palstalla on vielä jonkun verran käännettävää ja kitkettävää, ennen kuin sinne voi potut iskeä, eikä niiden kanssa nyt mikään kiire ole.  
Palsternakat on kuitenkin kylvetty ja kesäkurpitsat pääsi majaansa ja puolen aarin puutarhaan kylvin sipulien seuraksi porkkanan siemenet. Toistaiseksi kesäkurpitsat ovat elossa. 

Maurin makeat saivat arvoisensa paikan ja katteeksi taimille laitoin kompostista pätkittyjä kuivia heinänkorsia. Kai se ajaa asiansa. Tehdään niille vielä tuki, kunhan nähdään miten lähtevät kasvuun. Harmi vaan, että sitä satoa joudutaan odottamaan ensi vuoteen. 

Vadelmat ilman katetta ja sitten katteen kera.

Puolen aarin palstalla raparperi sai myös pitkästä aikaa hieman erikoishuomiota, kun on reppana jäänyt ihan rikkaruohojen valtaamaksi ja jotenkin vaikuttaa siltä, että on lähtenyt vähän heikonlaisesti kasvuun. Kysäisin ohimennen yhdeltä rouvalta, jonka raparperipuska näytti jo hyvässä kasvussa olevalta, että mitä hän on omalle raparperilleen tehnyt ja kuulemma kalkinnut syksyllä ja lannoittanut ja mullannut keväällä. Pöllin tietysti siitä vinkit, kitkin rikkaruohon ympäriltä ja laitoin vähän multaa lisäksi, toivotaan että se auttaa. Ja jännä, miten sitä on unohtanut kalkita raparperin, vaikka muuten olen aina syksyisin kalkinnut maat. Jatkossa täytyy muistaa antaa kalkkia myös raparperille. Jotenkin sitä on ajatellut, että raparperi nyt kasvaa missä vaan, mutta tämä meidän yksilö tuntuu vaativan hieman erikoishuomiota. 

Raparperi-reppana.

Toinen, joka sai pitkästä aikaa erikoishuomiota, oli yrttipenkki, jossa rehotti ruohosipuli, rikkaruohot ja pari muuta yrttiä. Nostin koko ruohosipulin, poistin rikkaruohot ja jaoin sen kahteen osaan. Ja koitin kovasti muistella mitä ne muut rikkaruohojen saartamat yrtit olikaan. Ehkä sitruunamelissa, joku minttu ja mäkimeirami on villit veikkaukset. Täytyy kaivaa arkistoista kuvia mitä sinne on muinoin istutettu. Saa nähdä muistinko oikein vai menikö metsään ihan urakalla. 

Ruohosipuli jakaantui.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti