perjantai 12. maaliskuuta 2021

Viime vuoden opit

Jäi sitten viime vuoden bloggailut jokseenkin vähemmälle. Syytetään siitä nyt sitten vaikka koronaa ja sitä, ettei enää työpäivien jälkeen oikein jaksanut avata konetta sen jälkeen, kun läppärinluukun oli huitaissut kiinni. Sen sijaan aika kului kyllä palstalla ja ulkoillen, jäi vain raportoinnit lyhyeen. Katsotaan miten käy tänä vuonna, josko sitä innostuu taas tarinoimaan...  

Palstalla kasvit kasvoivat ja satoa saatiin taas kivasti omiin tarpeisiin. Oli mukavaa viedä naapureillekin aina silloin tällöin palstan antimia, kun niitä kuitenkin tuli myös yli omien tarpeiden. Keväällä istutetut vadelmatkin antoivat pienen pienen sadon ja pitkin kesää sai poimia yhden tai pari marjaa palstavisiitti kerrallaan. Tänä vuonna niille tarvitsee rakentaa kunnon tukisysteemit lankarimpuloiden sijaan.


Erikoiset punaiset pinaatit kasvoivat aika kituen eikä niistä lopulta saatu satoa lainkaan. Parsakaalien kohtaloksi koitui pienet mustat ötökät ja sapetti suht paljon, kun ne lähtivät niin hienoon kasvuun, sadonkorjuu myöhästyi parilla päivällä ja sitten ötökät pesiytyi niihin pikkuisiin nuppuihin, eikä niitä voinut enää syödä. Parsakaali on näköjään altis tuholaisille ja jää tänä vuonna kasvattamatta. 


Satoisimmat lajit olivat peruna, palsternakka, porkkana, sipuli, kesäkurpitsa, pinaatti, pavut ja lehtikaali. Papuja laitetaan reilusti myös tänä vuonna, ne olivat nimittäin ihan hitti ruokalautasella ja kestää loistavasti myös pakastusta, joten ollaan saatu nauttia omista pavuista myös talvella. Lehtikaalia tuli myös todella paljon ja sitäkin pakastettiin. 

Viime vuonna kasvatettiin myös ensimmäistä kertaa muitakin kurpitsoja kesäkurpitsan lisäksi. Yhdestä tuli juuri sellainen täydellinen halloween-kurpitsa ja siitä saatiin tehtyä hieno lyhty. 



Tällä hetkellä olkkarin ikkunalautaa koristaa taas pieni taimitarha ja tänäkin vuonna on jotain uutta mukana. Tällä kertaa testataan saadaanko kasvatettua siemenestä paprikaa ja chiliä. Chiliä on paria eri laatua Biquinho ja Piment despelette. Paprika on California Wonder-lajiketta. Lisäksi esikasvatuksessa on myös Tiny tim-kirsikkatomaatti ja Balkonzauber-pensastomaatti, muutama pak choin taimi ja pari kelloköynnöstä. Kurpitsojen ja kurkkujen esikasvatuksen vuoro on sitten vähän myöhemmin. Ja kuten viime vuodesta opin, en esikasvata lehtikaaleja enää vaan kylvän sitten suoraan penkkeihin ja peitän harsolla niin lähtevät paremmin kasvuun. Esikasvatetuista taimista puolet nimittäin kuoli kokonaan. 

Tulevan kauden uutuusjuttu on meidän pikkuinen kasvihuone omalla takapihalla. Sinne laitetaan kasvamaan tomaatit, chilit ja paprikat. Se on tietysti jo viime kesänä kasattu ja koko syksyn ja talven siellä nököttänyt ja toiminut palstakamojen varastona. Kunhan lumet sulaa pihalta, niin sitten päästään aloittamaan laatikoiden rakentelu. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti