maanantai 9. toukokuuta 2016

Mistä mun tulevat maa-artisokat on kotoisin?

Viikonloppuna oltiin todella tehokkaita. Perjantai-iltana jyrsittiin (no okei, mieheni jyrsi) jäljelle jääneet penkit ja minä lapioin ja haravoin penkit taas paikoilleen. 

Lauantaina aamupäivästä lähdettiin kaupoille ja ostettiin pieni pallogrilli, jotta voimme jatkossa grillata pienellä palstallamme. Kesähän on yhtäkuin grillaaminen, eikä meillä oikein ole ollut paikkaa, jossa grillata, niin nyt kun on, on tästä otettava heti kaikki irti. Ihme ettei tajuttu tätä jo viime kesänä.

Mieheni kävi kauppareissumme jälkeen hakemassa vihdoin sitä lautaa, jotta saamme penkeille laidat ja meni lautakaupoilta suoraan palstalle hommiin. Kun pääsin itse lasten kanssa palstalle, oli siellä jo parit laidat paikoillaan. Tai paikoillaan ja paikoillaan... Tekemäni penkit olivat vähän isompia kuin laidat ja niiden paikoilleen asettaminen vaati lapiointia niin paljon, että olin itse tehnyt tavallaan turhaa työtä perjantaina. Kaikesta huolimatta olen todella iloinen kun penkit ovat vihdoin paikoillaan. Ja bonuksena kätevä mieheni nikkaroi jäljelle jääneistä laudoista vielä yhden penkin istumista varten. Ja lauantai-illan penkkitalkoiden lopuksi grillattiin, tietysti! 



Palstalla on siis nyt neljä noin kaksi metriä kertaa metri penkkiä, joihin on tarkoitus laittaa porkkanaa, sipulia, purjoa, selleriä, kesäkurpitsaa, avomaankurkkua ja kaalia. Pienempiä laidallisia penkkejä on kaksi ja niihin laitetaan herneet ja härkäpavut. 


Olen koittanut etsiä puutarhaliikkeistä maa-artisokkia istuttamista varten, mutta koska en ole niitä vielä mistään löytänyt, ostin lauantain kauppareissulta pussillisen ruotsalaisia maa-artisokkia. Koska lukemani kirjallisuuden mukaan maa-artisokan voi istuttaa koska vaan, istutin ne lauantaina. Saa nähdä tuleeko putsatuista kaupan maa-artisokista mitään. Ja kun ne kerran on Ruotsista peräisin, tuleeko meille nyt sitten ruotsalaisia maa-artisokkia? Vai tuleeko niistä suomalaisia, kun ne kasvaa nyt Suomessa? Voinko siis sanoa ensi syksynä syöväni suomalaisia maa-artisokkia, vai onko ne ruotsalaisia? Vai onko alkuperämaa Ruotsi, kasvatettu Suomessa? Hehee.. Kertokaa, jos tiedätte! :) 

Tässä lepää maa-artisokat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti